Bepaal de juiste resolutie voor uw foto's

Wat is resolutie, hoeveel hebt u nodig voor mooie foto's en afdrukken, en wat heeft resolutie met bijsnijden te maken?

Pixels
Digitale foto's bestaan uit een groot aantal beeldpunten. Deze punten vormen de kleinste elementen van een foto. In het Engels noemt men deze beeldpunten pixel (wat afgeleid is van picture element, oftewel: beeldpunt). Zoomt u heel ver in op een foto dan worden de afzonderlijke pixels zichtbaar als vierkante blokjes. Een foto die tien pixels breed is en tien pixels hoog, telt dus in totaal honderd pixels.

De grootte van een digitale foto wordt niet uitgedrukt in centimeters maar in pixels. Dat komt omdat een digitale foto geen afmetingen heeft. Pas als een foto is afgedrukt, heeft hij een lengte en breedte in centimeters. Daarover straks meer.

Resolutie
De grootte van een digitale foto wordt dus uitgedrukt in pixels. Men spreekt bijvoorbeeld van een foto van 800 bij 600 pixels. Deze grootte noemt men resolutie. Men heeft het dan over een foto met een resolutie van 800x600. Dat wil zeggen dat de foto 800 pixels breed en 600 pixels hoog is. Deze resolutie bepaald hoe groot de foto op uw beeldscherm wordt weergegeven. Hoe meer pixels, hoe groter de foto op uw beeldscherm.

Printen
U wilt een digitale foto zelf afdrukken met uw printer. Hoe groot moet die foto dan zijn om een goede print te krijgen? Daarvoor moet u weten wat dpi is. Dpi staat voor dots per inch. Dot is Engels voor punt en inch is een Engelse lengtemaat: 1 inch is ongeveer 2,54 cm. Omgerekend wordt 1 cm. 0,39 inch. Dpi staat voor het aantal punten dat er per inch wordt afgedrukt. Hoe meer punten per inch, hoe hoger de kwaliteit van uw foto.

Bevat een afdruk ongeveer 300 punten per inch (300 dpi) dan spreekt men van fotokwaliteit. De punten kunt u gelijk stellen met de pixels uit uw foto. Met deze kennis kunnen we nu zelf uitrekenen hoe groot een foto moet zijn, wil deze op 300 dpi goed kunnen worden afgedrukt.

Een veelgebruikt fotoformaat is 15 bij 10 cm. Stel u wilt een foto afdrukken op deze grootte bij 300 dpi:
De breedte die nodig is bedraagt: 15x0,39x300 = 1773 pixels.
De hoogte die nodig is bedraagt: 10x0,39x300 = 1181 pixels.

Hebt u een foto die groter is dan 1773x1181 pixels dan zit u altijd goed. Maar hebt u minder pixels dan zal de afdruk van mindere kwaliteit zijn.

Op deze manier kunt u ook bepalen of u uw foto uitvergroot kunt printen. U wilt een foto beeldvullend op één vel papier afdrukken? Het gewone papierformaat van een printer is A4 en kent de verhoudingen 29,7x21 cm. Niet alle printers kunnen randloos afdrukken maar voor het voorbeeld nemen we het totale A4'tje als uitgangspunt.
We komen dan op het volgende uit:
29,7x0,39x300 = 3475 pixels.
21x0,39x300 = 2457 pixels.

U ziet, er is een flink bestand van 3475x2457 pixels nodig om de foto te kunnen afdrukken.

U kunt ook met minder dan fotokwaliteit genoegen nemen. Neem wel als ondergrens een resolutie van rond de 200 dpi: dit geeft nog steeds mooie foto's. Drukt u foto's af op minder dan 200 dpi dan zal het resultaat altijd matig zijn.

Bijsnijden
Behalve een foto uitvergroten kan het ook de moeite waard zijn een deel van een foto te gebruiken. U snijdt dan de foto bij. In feite houdt u dus een kleinere foto over. Maar dat kleinere deel kunt u uitvergroot printen, bijvoorbeeld in het normale fotoformaat van 10x15 cm. U neemt genoegen met een mindere kwaliteit print en kiest voor afdrukken op 200 dpi. Dat betekent dat uw uitsnede minimaal 1170x780 pixels groot moet zijn. Fotografeert u met een redelijke kwaliteit foto's, bijvoorbeeld 1800x1360 pixels, dan kunt u behoorlijk bijsnijden: zo'n 60% van de foto.

Bron:SeniorWeb / EvA