Heeft u uw printkosten in beeld?

De uitvaartbranche is een branche die specifieke eisen stelt aan een printer: er is altijd productiedruk dus de machine mag niet stilstaan. Dit stelt eisen aan het type printer dat u kiest, maar ook aan de leverancier en het servicecontract. Wat is voor u de beste oplossing en levert het beste rendement op? In het onderstaande artikel belichten wij de elementen die de kosten van printwerk bepalen:

 

  • betalen per afdruk ten opzichte van zelf supplies aanschaffen;
  • de basis van de service, kan er een SLA afgesproken worden;
  • afschrijving
  • lease ten opzichte van koop
  • kosten bij stilstand

Supplies beïnvloeden de drukwerkkosten.

Verbruiksupplies als toner drukken maar marginaal op de totale drukkosten van de rouwkaart omdat er veelal weinig tekst/beeld op een kaart staat. De marge op rouwdrukwerk is doorgaans hoog, zodat u een mooi product met zorg kunt afleveren.

Wel of geen suppliesovereenkomst?

Een printer inclusief suppliesovereenkomst: u weet wat een afdruk kost. Dit wordt ook wel page-pack of pay per print genoemd. Iedere leverancier heeft zijn eigen benaming voor de verschillende contractvormen.

Een printer zonder suppliesovereenkomst: hier berekent u uw eigen kosten op grond van daadwerkelijk verbruik.

Wanneer er sprake is van een grote tonerafname, dan kan een contractprinter een rendabele oplossing zijn. Van een grote tonerafname is sprake als er veelal kaarten met grote kleurvlakken, geprint moeten worden.

Meten = weten!

Hier bij d&b beschikken wij over een eigen software programma. Hiermee kunnen wij uw werkelijke printkosten berekenen van uw drukwerk. Zo kunt u beoordelen of u met de juiste inkoopkosten rekent en met welk type contract u het beste af bent.

Wist u dat:

  • Ook als u een minimum aan kleur gebruikt bij een contractprinter, bijvoorbeeld een gekleurde letter en/of hondenpootje, u een volledige kleurentik betaalt. De kosten van een kleurenafdruk bij een contractmachine ligt tussen de 12 en 17 eurocent.
  • De gemiddelde afdrukkosten bij een machine zonder suppliescontract in de uitvaartbranche liggen veelal tussen de 3 en de 9 eurocent.
  • Bij een contractprinter een SLA overeenkomst niet altijd mogelijk is of zeer beperkt. Lees uw serviceovereenkomst daarom zorgvuldig en beoordeel of deze aan uw eisen voldoet en of u ook daadwerkelijk de service krijgt die u verwacht.
  • Preventief onderhoud lang niet altijd inbegrepen is in een servicecontract.

Afschrijving van het machinepark

De gemiddelde afschrijvingskosten van de machines die wij leveren is zeer redelijk en varieert tussen EUR.30,00 - EUR.120,00 per maand. U kunt deze kosten natuurlijk omrekenen, naar kosten per afdruk.

De keuze uit printers lijkt ruim, een juiste keuze is des te belangrijker, uw investering moet weer vele jaren aan de verwachtingen voldoen. Gezien de ontwikkelingen is het technisch afschrijven van 3-4 jaar verstandig. De technische ontwikkelingen gaan minder snel dan voorheen, maar er zijn nog verbeterpunten op het gebied van kwaliteit haalbaar.

Lease en/of koop

Leasing of kopen is afhankelijk van de eigen situatie. In de meeste gevallen zal een klant kiezen voor zelf aankopen: de investeringen zijn relatief laag en dit geeft een grote besparing t.o.v. lease.

Geen doorlopende kosten bij stilstand

Een groot voordeel van een gekochte machine is dat als er niet geproduceerd wordt, er ook nagenoeg geen kosten zijn. Dit in tegenstelling tot contract/leasemachines, want hier komen de lease/contractkosten maandelijks terug. Daarnaast is een contract voor 60 maanden ook vast: u zit er aan vast. U heeft minder vrijheid om bij gewijzigde omstandigheden de koers voor het zelf produceren te wijzigen.

Vervangende machine bij calamiteiten

Wij kiezen voor compacte printers en andere apparatuur zodat onze klanten bij onoverkomelijke calamiteiten altijd kan rekenen op tijdelijke vervangingsmachines.